מאמר אורח מאת ורדה שילה

עברית   English
 
מגזין יו-בוטיק - הבוטיק של המדינה
 
ראשי > כתבות > כיצד משנה יצירת אמנות את ראיית העולם שלנו ?
מגש - ורדה שילה
כיצד משנה יצירת אמנות את ראיית העולם שלנו ?

כתבה: ורדה שילה
צילם: בני שילה

בפוסט זה ברצוני להתייחס למילים הבאות מתוך שירה האהוב של נעמי שמר, אני גיטרה: "....ואגסים דמויי סזאן....."
פאול סזאן, אליו מתייחסת שורה זו, היה אמן צרפתי ידוע, שחי בין השנים (1906-1839) וצייר בסגנון פוסט אימפרסיוניסטי. ניתן לראות אוסף מציוריו כאן .

הדימוי בשיר, מתייחס לציורי הפירות של סזאן, שהפכו כה ידועים ומוכרים, עד כדי כך שמראה אגסים בתנוחה מסוימת, מזכיר לנעמי שמר את ציוריו .
בספרו של ג'ף דאייר (Geoff Dyer) שנקרא "הרגע הנמשך" (The ongoing moment) קראתי את המשפט הבא (בתרגום חופשי מאנגלית): צילומים גדולים, משנים את האופן בו אנו רואים את העולם.

התבוננו בצילום המצורף כאן. מה אתם רואים?



במבט ראשון, נראה לנו שאלה ציפורים שבאו לשתות מים מקערה. מבט שני, מעמיק יותר, מגלה לנו שאלה פירות של צמח נוי. מרגע שקלטנו את הדימוי הזה, של פירות כציפורים, הוא מתווסף במוחנו למאגר גדול של דימויים, ויש סיכוי שבפעם הבאה כשנראה פירות דומים לאלה, נחשוב על ציפורים.

המשפט של דאייר נכון גם לגבי פסלים, ציורים, שירים, ויצירות אמנות אחרות: דימויים רבים, גם בשירה וגם בחיי היומיום, מגיעים אלינו מתוך היכרות עם יצירות אמנות. האמן מצליח להבליט בעזרת יצירת האמנות מאפיינים מיוחדים של עולמנו, של הדמות או הנוף שצייר, שעד כה לא הקדשנו להם תשומת לב, ומאפיינים אלה נכנסים למאגר במוחנו, וממשיכים להתקשר בחוויה שלנו עם יצירת האמנות הזו.משפט כמו "יש לה צוואר של מודיליאני", מכוון אותנו לדימוי של צווארן הארוך והדק של רבות מהדמויות שצייר הצייר האיטלקי אמדאו מודיליאני (ראו התייחסות לנושא זה גם בפוסט שכתבתי בשם "רקליטה והצוואר של מודיליאני"

כשנשמע משפט כמו "חרציות כמו של ואן-גוך", מוחנו מכוון אותנו אל ציורו המפורסם ובו אגרטל עם חמניות "שמים כמו של ואן גוך" שולח את דמיוננו לציורי השמים הסוערים של ואן גוך. בציור שלפניכם, אותו ציירתי בהשראת ואן-גוך, תוכלו לראות דוגמה לשמים הסוערים המפורסמים שלו, המופיעים בווריאציות שונות בציוריו:


 

הצלם האמריקאי הנודע אדווארד ווסטון, מתקשר במוחי לפירות וירקות "ארוטיים" בשחור ולבן.
ווסטון, יליד 1886, תיעד במצלמתו פורטרטים, עירום, וגם ירקות כמו: פלפלים, פטריות, או כרוב. צילומי הירקות, שצולמו רובם בשנות השלושים של המאה הקודמת, מפתיעים ונתונים לפרשנות אישית.
הפלפל שמופיע בצילומו המפורסם משנת 1930, מרמז על דמות אישה בעירום, וגורם לכך שפלפלים בעולם המציאותי, לעיתים נדמים לי כנשים בעירום. צילום זה שינה במקצת את הדרך בה אני רואה את העולם.
 


לביקור בחנות של ורדה שילה "צבעים אומנותיים
 

                                                               
 
 
 
Web Statistics
Google