
צנצנות, אהילים למנורות, כלי נוי ותכשיטים שונים. ניתן לשלב את אומנות הויטראז' עם חומרים טבעיים נוספים כגון עץ או מתכת.
הוויטראז'ים הראשונים נוצרו במאה ה־12 במערב אירופה, בהשראת הסגנון הרומנסק שבה ניסו להחיות את סגנון הרומי על ידי בניית כנסיות מלאות פאר. אומנות הויטראז' הגיעה לשיאה עם האדריכלות הגותית ובתקופה זו החלו לצוץ קתדרלות רבות בערים שהתאפיינו בבניה לגובה ומיעוט בחומר. בסגנון זה יצרו חלונות ענקיים אשר הפיקו אור ובאמצעות הזכוכית הצבעונית יצרו אפקט צבעוני ושמימי שהעניק חוויה מרגיעה ומדהימה. במהלך השנים, אמנות זו נפוצה ברחבי העולם, כשבתקופות שונות היא מתחזקת ונחלשת לסירוגין, על פי צווי האופנה ולפי הסגנון האמנותי שבכל תקופה.
עם שגשוגה של האמנות הרנסאנסית, שמקור שמה במושג הלטיני "רינה שימנטו" - "לידה מחדש" של התקופה הקלאסית, נזנחו מעט עבודות ויטראז' לטובת פיסול וציור קלאסיים. האומנות הקלאסית גילמה את רעיונות אותה התקופה בתיאור הנע בין ריאליזם לאידאליזם, בניגוד לאקספרסיוניזם והבעתיות שאפיינו את התקופה הגותית.
במאות ה-19 וה-20 חזרה אמנות ויטראז' לשגשג עם התפתחות סגנון הארט נובו, "אמנות חדשה" בצרפתית, שאופיין בצבעוניות עשירה וחושניות. כיום, ניתן לראות ויטראז' לא רק בקתדרלות גותיות אירופאיות אלא גם בבתים פרטיים שאימצו אליהם את הטכניקה הייחודית של ויטראז'.
בארץ ישנם מבנים ידועים, שבחרו לשלב בהם ויטראז' עם המבנה הארכיטקטוני. מהידועים שבהם הוא מבנה הספרייה הלאומית בגבעת רם, ירושלים, שמתהדר בקיר ויטראז' עצום ממדים שעוצב בצרפת, על פי סקיצה של האמן הישראלי מרדכי ארדון.
ניתן לפאר באמצעות ויטראז' מבנים ציבוריים, כדוגמת בתי תפילה, מבני ממשל וספריות, או בתים פרטיים, בדרך כלל כאלו המעוצבים בסגנון עתיק.
בשונה מזכוכית שקופה, המראה את מה שמעבר לה, הרי שזכוכית ויטראז' משנה את המראה הנשקף בעדה ומושכת תשומת לב לעצמה. בוויטראז' יש יופי, פאר, והדר והיא יוצרת אווירה. היצירה הססגונית מקנה למקום בו היא מוצבת צבעים בגוונים שונים. לצבעים אלו יש השפעה על הנחשפים להם. צבע אדום לדוגמה, מחמם ומעניק אנרגיה. לעומתו צבע ירוק, מסמל אביב ומשרה שלווה והרמוניה. צבעי הזכוכיות מהן עשוי הוויטראז', נוצקו לתוך הזכוכית במהלך יצירתה ולכן הצבע שומר על יופיו לתמיד.
תודתנו לנירה קמחי, אשר סיפקה לנו את החומר לכתיבת המאמר. נירה למדה את אומנות הויטראז' בויצ"ו חיפה מהאומן רוברט ניצ'ין מעין הוד והמשיכה בלימודיה אצל האומן אבי בן-הרוש בבית נגלר. נירה קמחי יוצרת עבודות ויטראז' לבתים פרטיים, לחברות ולעסקים. ניתן להתרשם מעבודותיה של נירה בדף האומן שלה ובאלבומים המפורסמים בדף הפייסבוק שלה.

